Visa’dan dijital dolandırıcılıkla mücadele için ‘Dijitalde Güvendeyim’ projesi
Visa, dijitalleşmenin beraberinde getirdiği dolandırıcılık risklerine karşı toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği iş birliğiyle ‘Dijitalde Güvendeyim’ projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, bireyler ve küçük işletmeler dijital dolandırıcılık girişimlerine karşı bilgilendirilecek, korunma yolları konusunda bilinçlendirilecek.
Visa’nın UNDP ve Habitat Derneği iş birliğiyle başlattığı ‘Dijitalde Güvendeyim’ projesi, bireyler ve küçük işletmelerin dijital dolandırıcılıklara karşı bilinçlenmesini ve kendilerini koruyacak bilgilere ulaşmasını hedefliyor. Projenin ilk aşamasında bireyler ve küçük işletmelere yönelik eğitimlerle toplam 2 bin kişiye ulaşılması planlanıyor. Bu kapsamda düzenlenen basın toplantısına Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu, UNDP Türkiye, Programdan Sorumlu Mukim Temsilci Yardımcısı Mustafa Ali Yurdupak katıldı.
MÜMİN: SON 5 YIL İÇERİSİNDE 12 MİLYAR DOLARI AŞAN YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK
Basın toplantısında konuşan Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, “Dijital ödemeler tarafında güvenlik açısından yaptığımız birçok yatırım gerçekleştirdik. Bunlardan en önemlileri tokenizasyon. Yani kart bilgilerinizin kopyalanmasını, işlem bilgilerinizin çalınmasını önlemek anlamında en önemli yatırımlarımızdan birisi. Bu ilk yatırımımız. 3D secure ile ilgili yaptığımız yatırımlar var. Yapay zeka ile ilgili son dönemde yaptığımız çok ciddi yatırımlardan bahsediyoruz. Özellikle dijital ödemelerdeki sahteciliğin engellenmesi anlamında yapay zekadan son derece fazla şekilde istifade ediyoruz. Sahtecilikle mücadele ve dolandırıcılığı önleme açısından Visa’nın son 5 yıl içerisinde 12 milyar doları aşan yatırımları gerçekleşti. Bunların sonucunda da bizim ölçeklediğimiz rakamlar sadece geçtiğimiz sene 40 milyar doları aşan sahtecilik atağını gerçekleşmeden engellemeyi başardık” dedi.
Mümin, “Farklı yöntemler ön plana çıkıyor. Bunlardan en önemlileri kart bilgilerinizin kopyalanması. Yine psikolojik olarak sizi manipüle ederek, yanlış bilgiler vererek bir otorite olduğunu söyleyerek sizden kart bilgilerinizi almak veya ödeme yapmanızı isteyen senaryolarla çok ciddi anlamda karşılaşıyoruz. Yine sahte e-maillerinden size ulaşarak fırsatlar sunan, merak duygusu uyandıran ve bu anlamda yine sizden hassas bilgilerinizi çalmayı, ödeme yapmanızı isteyen sahtecilik türleri en yaygın olarak Türkiye'de gördüğümüz sahtecilik türleri” diye konuştu.
'DİJİTALDE GÜVENDEYİM' SOSYAL BİLİNÇLENDİRME PROJESİ'
‘Dijitalde Güvendeyim’ projesinden bahseden Mümin, “Proje bir sosyal bilinçlendirme projesi aslında. Kapsamını üçe ayırdık. Önce farklı kanallardan, dijital kanallardan, podcastlerden gençlere ulaşacağız. Onlara dijital dünyada ödemeler yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiğini, yaygın olarak karşılaştıkları sahtecilik işlemlerinin türlerinin, ataklarının nasıl olduğunu, böyle bir şeye maruz kaldıkları zaman nasıl hareket etmeleri gerektiğini, ne yapmaları gerektiği konusunda bilgiler vereceğiz. Yine aynı şekilde herhangi bir web sitesinde, e-ticaret ortamında bunun gerçek bir işlem mi yoksa bir sahtecilik atağı olduğunu anlamaları için hangi ipuçlarını değerlendirmeleri gerekiyor. Onlarla ilgili de kendilerine bir anahtar sunacağız. 50 yaş üstü kitleden bahsedecek olursak onlara da daha fazla yüz yüze eğitimlerle ulaşmayı, erişmeyi planladık. Farklı mahallelerde, muhtarlıklarda, huzur evlerinde bilgiler veriyoruz. Skeçler gerçekleştiriyoruz, testler yapıyoruz, interaktif tartışmalar yapıyoruz ve gözlerinde bunu canlandırmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
'TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'
Mümin, “Bu tuzağa düşmemelerini engellemek için kendilerini bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Üçüncü ayağı da küçük ve orta ölçekli işletmeler. Orada da yine aynı şekilde ataklara çok maruz kalan bu tip kurumlarda alınabilecek önlemler neler? Bilinçlendirme anlamında atılacak adımlar neler? Bunlarla ilgili bilgiler veriyoruz. Üçüncü bir ayağı olacak. İlk aşamada yaklaşık 2 bin kişiye yüz yüze erişmeyi planlıyoruz. İlerleyen aşamalarda da bunu daha çok dijital ortamlarda geliştireceğiz” dedi.
CALDU: 2024 YILINDA DİJİTAL DOLANDIRICLIK NEDENİYLE 16 MİLYAR ÜZERİNDE KAYIP YAŞANMIŞ
Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu, “Visa ve UNDP Türkiye ile olan proje ortaklığımız 16 yılı buldu. Gerçekten de şu ana kadar toplumsal sorunlara dokunduk. Başarılı hikayeleriyle dolu bir 16 yıldan bahsedebiliriz. Yeni bir projeyi başlatırken bu deneyimle yola çıkıyoruz. Bu da özellikle bizim avantajlarımızdan bir tanesi haline geliyor. Dijital dünyanın getirdiği büyük kolaylıkların yanında tabii büyük risklerde de karşılaşıyoruz. Teknik anlamda inanılmaz yatırımlar var. Bunun bir yandan da toplumsal dönüşüm ayağı var. Bu projemiz de tam olarak da bu toplumsal dönüşü, bu farkındalığı arttırma kısmını odaklanıyoruz. Dijital dolandırıcılık, maillerin finansal güvenliğini, işletmelerin sürdürülebilirliğini, toplumsal güven duygusunu etkiliyor. Çok katmanlı bir sosyal sorun haline de gelmiş durumda. Bu konuya dikkat çekmek için birkaç veri paylaşmak istiyorum. 2024 yılında, geçtiğimiz yıl dijital dolandırıcılık nedeniyle globalde 16 milyar doların üzerinde bir kayıp yaşanmış” diye konuştu.
UNDP Türkiye, Programdan Sorumlu Mukim Temsilci Yardımcısı Mustafa Ali Yurdupak ise, “Güvenli dijital ortamlar, bireylerin bilgi edinme ve beceri geliştirme süreçlerini destekleyerek insani gelişmeyi hızlandırıyor. Dolayısıyla, toplumsal dayanıklılığı artırarak krizlere karşı direnci güçlendiriyor. Visa ve Habitat Derneği ile başlattığımız bu yeni faaliyet, bu hedefi somut bir adıma dönüştürmeyi amaçlıyor. Dolandırıcılığa karşı uzun yıllardır teknolojik yatırımlar yapan Visa'ya, katkıları için teşekkürlerimizi sunarız. Proje, Visa’nın derin bilgi birikimiyle şekillendi ve saha eğitimleri Habitat’ın uzmanlığıyla gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.
Visa tarafından hazırlanan Visa Avrupa Ödeme Raporu’na göre, Visa Ödeme Ekosistemi Risk Komitesi’nin (PERC) 2024 yılının son altı ayına yönelik gerçekleştirdiği güvenlik analizi, veri sızdırmayı hedefleyen fidye yazılımı ve veri ihlali saldırılarında bir artış yaşandığı gösteriyor. PERC ekibinin yakından izlediği vaka sayısında ise 2024’ün son 6 ayında yüzde 51 oranında artış gerçekleşti. Aile üyelerinin kimliğine bürünerek gerçekleştirilen dolandırıcılıkların yüzde 82’si 55 yaş ve üzeri bireyleri hedef alıyor. Bu vakaların yüzde 95’i maddi kayıpla sonuçlanıyor. 25-34 yaş grubu bireylerin yüzde 58’i, 35-44 yaş grubundakilerin ise yüzde 60’ı oltalama (phishing) mesajı alıyor. 35-44 yaş arası bireyler, bu mesajlara yanıt verme veya bağlantılara tıklama olasılığı en yüksek grup olarak öne çıkıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri hedef alan dolandırıcılık vakalarının dörtte biri (yüzde 24), oltalama (phishing) saldırılarından kaynaklanıyor.